Rood

De meeste mensen in het Westen denken bij de kleur rood aan de kleur van passie. In Feng Shui wordt rood bovendien ook gezien als een bijzonder fortuinlijke kleur! De toeschrijving van emoties en gevoelens passend bij kleuren is vaak cultureel bepaald. Want rood kan natuurlijk ook staan voor gevaar; denk aan verkeersborden.verkeersbord

Bij Feng Shui adviezen worden vaak bepaalde kleuren geadviseerd in een woning. Maar hoe je kleur ervaart is heel persoonlijk. Het is daarom raadzaam om niet klakkeloos adviezen op te volgen, maar ook uit te gaan van je eigen voorkeuren. Sommige mensen vinden het heerlijk om zich te omringen met felle kleuren, terwijl anderen liever vertoeven in een wat rustiger omgeving.

feng shui roodWanneer je als Feng Shui advies krijgt om de kleur rood toe te voegen, dan mag er meer energie komen in de ruimte (meer yang). Rood zorgt voor dynamiek en beweging in de ruimte. Voor sommigen kan dat zo activerend zijn dat ze onrustig worden in een ruimte met veel rood.

Veel mensen denken dat de kleur rood in de slaapkamer zorgt voor romantiek. Je wilt echter niet teveel rood toevoegen omdat het ook staat voor opvlammende ruzies, wat natuurlijk weinig romantisch is in de slaapkamer.

De fortuinlijke kant van de kleur rood kun je terugvinden in Chinese gebruiken zoals de rode enveloppe. Deze wordt gebruikt om elkaar Nieuwjaarswensen in te sturen. Maar soms worden diensten (zoals Feng Shui consulten) ook nog contant uitbetaald in rode enveloppen.

Westerse voorbeelden van Rood als een fortuinlijke kleur zijn natuurlijk de rode loper die wordt uitgerold bij speciale evenementen. Wanneer jij over de rode loper naar binnen mag, ben je een bevoorrecht mens. De rode stropdas wordt in het Westen ook nog steeds gezien als de stropdas die ‘power’ uitstraalt.

Belangrijk is het om de balans te houden tussen de elementen. Dat betekent ook gematigd omgaan met een kleur zo heftig als deze. Een hal als deze hieronder is niet aan te raden, al is het in deze bibliotheek (Seatle Library) wel een publiekstrekker geworden:

rood

foto: flickr

 

 

 

Geef een reactie