Vijf Elementen

De vijf elementen zijn de basis van waaruit ik mijn advies geef voor een ruimte. De elementen zijn: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze komen voort uit het oosterse denken, waarbij Yin en Yang het uitgangspunt vormen. Yin staat onder andere voor het vrouwelijke, donker en koel. De andere pool is Yang wat onder andere staat voor het mannelijke, licht, opgaand. Het energieveld dat ontstaat tussen die twee uitersten wordt beschreven door de vijf elementen.

vijf elementen

De vijf elementen kunnen dus gezien worden als een verfijning van het principe van Yin en Yang.

Deze elementen zijn meestal niet letterlijk bedoeld, maar geven vaak uitleg aan een bepaalde energie: vele gedachten/betekenissen gaan achter deze elementen schuil. De elementen staan dus niet alleen voor materiële zaken, zoals voorwerpen, materialen en stoffen, maar ook voor immateriële aangelegenheden zoals emoties en relaties.

Een kort overzichtje van zaken die je kunt toeschrijven aan de elementen:

Element Hout Vuur Aarde Metaal Water
Kleur Groen Rood Geel Wit Zwart
Seizoen Lente Zomer Overgang Herfst Winter
Richting Oost Zuid Centrum West Noord
Smaak Zuur Bitter Zoet Scherp Zout
Vorm Rechthoek Driehoek Vierkant Rond Golvend

Je kunt veel verschillende voorbeelden van deze cyclus vinden op internet, maar één van de mooiste tekeningen vind ik die van de vijf elementen van Anne Luchies:

5 elementen

copyright: www.anneluchies.nl

Hierin kun je goed zien dat er niet alleen een versterkende cyclus is, maar ook een destructieve cyclus: Vuur is destructief voor metaal, metaal is destructief voor hout, hout is destructief voor aarde, aarde is destructief voor water en water is destructief voor vuur.

Wanneer je deze cyclus op je huis toe gaat passen, moet je wel degelijk rekening houden met het botsen van elementen, maar tegelijk moet je deze ‘conflicten’ op waarde weten te schatten. Niet alles wat niet helemaal goed zit in je huis hoeft een groot probleem te vormen. Een kennersoog zal je kunnen vertellen welke ‘conflicten’ heel belangrijk zijn om op te lossen in huis.

Wil je meer leren over de elementen? Doe mee met een ONLINE workshop!