Tips, cursus en advies | "Verander je huis, verander je leven!"
Vragen? Bel mij op +31 657 025 144

Bagua | en het magisch vierkant

Bagua en Lo Shu vierkant

Wát is nou precies die BaGua?

De BaGua is een tool die in Feng Shui gebruikt wordt om een analyse te maken van je woning. Zo kun je ontdekken waar bijvoorbeeld ‘ de relatiehoek’ zit in je huis of welke plek staat voor ‘familie en gezin’. Zo kun je zien hoe het er voor staat op die gebieden in je leven. Is de vorm van jou huis zo dat er helemaal geen plek is voor de relatiehoek? Dan zal het heel moeilijk zijn om een relatie te krijgen of je relatie goed te houden in dat huis. Voorbeelden van de BaGua-kaart vind je verderop deze pagina.

Hoe leg je de BaGua?

De BaGua kaart goed neerleggen is vaak een hele puzzel. Als je het verkeerd doet kan het zijn dat je relatiehoek helemaal niet op de plek zat die je bedacht had en zie je misschien over het hoofd dat je een oplossing moest zoeken voor de plek van het toilet!. Het gevolg? Het wil maar niet vlotten met je relatie en je voelt je constant lusteloos en moe. Oftewel, je huis is een onprettige plek en alles loopt in het honderd…

Je moet de onderlijn van het BaGua-vierkant altijd gelijk leggen met de voordeurlijn. Het vierkant kan oprekken of krimpen, maar het moeten altijd 9 gelijke vlakken blijven. Soms zal je uitstekende delen van je huis overhouden, soms ‘mist’  je huis een stukje. (De volgende workshop Bagua leggen  op za. 29 sept is helaas vol. Je bent van harte welkom bij de volgende workshop op zaterdag 20 oktober.)

 

Geschiedenis van de BaGua

La Shu Shildpad

Volgens een oude legende is er 4000 jaar geleden een schildpad uit de rivier Lo aan land gekomen met de magische nummers op zijn schild. De nummerpatronen zijn zowel horizontaal, verticaal of diagonaal totaal de som van 15.  Deze nummers zijn in dezelfde volgorde terug te vinden in het Lo Shu vierkant dat gebruikt wordt bij een analyse van je huis.

Bagua Feng Shui cijfers

Het Lo Shu-vierkant

Het Lo Shu vierkant werd gecombineerd met de inzichten van de BaGua (Ba Gua is letterlijk Acht Hoeken: de achthoek die de basis vormt voor de I-Ching -Het boek der verandering- ) De cijfers in het Lo-Shu vierkant werden zo gekoppeld aan de 5 elementen, waardoor de 9 verschijningsvormen van de 5 elementen duidelijk worden.

Bagua met elementen Feng shui

Tot slot zijn de posities van de het Lo Shu vierkant verbonden met de 9 levensaspecten die zich in elk mensenleven voordoen:

Bagua met levensaspecten

 

Deze combinatie van Lo Shu vierkant en BaGua kun je de BaGua-kaart noemen. Deze gebruik ik om een analyse te maken van je huis. Dat doe ik door de onderlijn (kennis, carrière of behulpzame vrienden) bij de voordeur te leggen. Op deze wijze laat de plattegrond van je huis zien welke plekken in het huis gunstig geplaatst zijn, of welke ‘bemiddeling’ nodig hebben. Zo is het bijvoorbeeld gunstig om een keuken (een aarde functie) in de hoek van 2-aarde te hebben. Omdat de energie van de functie gelijk is met de energie van de positie. Een keuken (aarde functie) in een 4-hout positie, laat echter een ‘conflict’ zien tussen aarde en hout. Dit zal ook iets betekenen voor het levensaspect waarin het conflict zich bevindt;  de ‘weelde’ in dit huis(houden).

Nine Star Ki in combinatie met Feng Shui

De getallen en tendensen die je terugziet in dit vierkant hebben ook  betrekking op personen. Aan de hand van je geboortedatum kan ik jouw persoonlijke drie getallen uitrekenen (Nine Star Ki). Ben jij iemand van de kennis (8_aarde) of meer van de relaties (2_aarde) bijvoorbeeld? Is jouw Nine Star Ki getal in jouw huis in conflict of ontbreekt het misschien op de plattegrond? Zulke zaken kunnen veel zeggen over hoe jij je voelt, wonend in dit huis.

Wat is een BaGua dan?

Bagua Feng Shui

De BaGua is de achthoekige variant die deze levensaspecten en elementen in dezelfde hoeken plaatst. Je krijgt echter een verdeling met schuine lijnen. Wanneer je je gaat verdiepen in Feng Shui kan het erg verwarrend zijn omdat verschillende stroming van Feng Shui de BaGua en het Lo Shu vierkant op verschillende manieren toepast. Het uitgangspunt mag zijn dat wanneer je één stroming van Feng Shui consequent toepast dat elke stroming van Feng Shui effectief is. Het is dus belangrijk om een stroming uit te kiezen die past bij jou! De manier waarop ik Feng Shui beoefen is volgens de Westerse school, ook wel BTB Feng Shui genoemd.

Gosh al die verschillende info, de scholen, de stromingen. Hoe moet je nou zo’n BaGua over je plattegrond heen leggen? Gewoon op je voordeur toch? Ja dat klopt! Maar wat als je voordeur scheef in je huis zit? Of als je voordeur in een bovenwoning zit en je deelt de voordeur beneden? Wat als je altijd de achterdeur gebruikt en nooit de voordeur?

Hulp bij het leggen van de BaGua?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het leggen van de BaGua? Kom naar één van de workshops.  De workshops zijn lekker praktisch, zoals Loraine (54) uit Amersfoort zei: “geen hogere wiskunde” en “niet te zweverig”. Je hoeft er niet in te geloven, je hoeft het alleen maar te doen!

Wil je méér dan alleen een workshop? Een uitgebreide lesmap met cursusmateriaal en persoonlijke begeleiding krijg je bij de Cursus Feng Shui.

Laatste berichten

Wieke van Leeuwen is Red Ribbon Professional Feng Shui Consultant aangesloten bij het Internationale Feng Shui Gilde.

NewLogo2007

"The International Feng Shui Guild is a large worldwide network of professionals who are shaping the future of Feng Shui and its practical application in the home, business, and community."