Waar komt de tv?

In veel gezinnen is dit een belangrijke vraag. De tv is voor veel mensen een vorm van ontspanning. Voor sommigen is het vaste prik: altijd het journaal of de voetbal. Voor anderen is het verstrooiing op maat met de favoriete Netflix series. Of misschien wordt jullie tv-hoek ook wel voor games gebruikt door de kinderen. Dus wanneer je weet waar de tv komt, kun je vervolgens de rest van je kamer inrichten.

Niet elke plek in huis voelt fijn.

Bagua met elementen Feng shui

Als je je huis inricht volgens Feng Shui principes dan houd je rekening met de indeling van je ruimte. Op sommige plekken in huis is een heel lage energie, het is op die plekken koeler en stiller. Op andere plekken is een hoge energie. Dat merk je doordat het er lichter is en warmer. Je kunt dat zien in de ruimte door letterlijk de plekken waar veel licht is, maar je kunt het ook zien door de BaGua-kaart over je woning te leggen.* De plekken waar het element water en metaal zit zijn doorgaans de rustige plekken in huis. En de plekken waar vuur en hout zit zijn doorgaans heel druk. Welke plek jij fijn vindt in huis, dat hangt af van je stemming. Soms vind je het fijn om lekker in alle rust een boekje te lezen. Kies dat een rustige plek in huis. En op andere momenten is het fijn om met vrienden gezellig te kletsen. Dat kun je het beste doen op een vuur of hout plek in huis.

De energie van een tv

Een tv die ‘aan’ staat heeft ook zo’n hoog energieniveau. De beelden en het geluid: allemaal bij elkaar is dat heel druk. Een tv die uit staat, is laag in energieniveau: een groot donker zwart vlak.

Daarom is het ook belangrijk om je te bedenken wat jouw huiskamer nodig heeft. Is het doorgaans al een grote chaos in huis? Zorg dan in ieder geval dat de tv niet de hele dag midden in de woonkamer aan staat: dat versterkt de chaos.

Maar als het nogal stil is bij jou in huis en je kijkt niet graag tv, dan kan het zijn dat een groot zwart vlak in de woonkamer de sfeer alleen maar meer bedrukt maakt!

Nou is een tv een beetje een uitzondering: Het apparaat staat voor twee uitersten: water of vuur. Daardoor is het altijd een heel gepuzzel om de juiste plek te vinden voor de tv. Bij andere meubels is dat iets makkelijker:

Elk meubel zijn ideale plek

Zoals je hebt gezien heeft elke plek in huis een eigen element. De hout-plek in huis is bijvoorbeeld de ideale plek om je zithoek neer te zetten. Het is namelijk een plek met de energie van verbinding, ideeën, familie en gezin. En ben je op zoek naar een bank voor je woonkamer, vergeet dan niet dit filmpje te kijken:video met extra info over de bank en Feng Shui

Als je een plek zoekt om te studeren en huiswerk te maken kun je dat het beste op een aarde plek doen. Als het kan is 8_aarde de meest uitgelezen plek: de plek van kennis, inzicht en intuïtie.

Maar eten is ook een activiteit die je het beste op een aarde-plek kunt doen. De 2_aarde plek leent zicht daar het beste voor: de plek van voeding en vertering. Als je een huis hebt met de keuken in 2_aarde is dat helemaal super!

De kinderspeelhoek kan je het beste in 7_metaal neerzetten. Ook wel de hoek van de kinderen.

Meubels in jouw huiskamer

Wacht, wacht hoor ik je denken, hoe dan precies? In deze blog geef ik je 4 eenvoudige stappen voor de indeling van je huiskamer. De Bagua-kaart zoals we die over het hele huis leggen, kun je namelijk op 1 kamer leggen.* En dat doe je zo: Het voorbeeld hieronder komt uit mijn boek Zo maak je van de huiskamer een RUSTPUNT

Feng Shui plattegrondStap 1

Zorg voor een plattegrond van je huis.

Stap 2

Teken het 9 vlaks raster de Bagua over de plattegrond zoals op het plaatje hiernaast. Zorg dat de vlakken gelijk verdeeld zijn.

Stap 3

Zet de cijfers in de vakken. Let op dat de (voor)deur altijd in 8, 1 of 6 valt.

Stap 4

Zet nu de elementen in de juiste vakken en kijk of je de eettafel, de zithoek, de plek voor de kinderen en de studiehoek op de juiste plek kunt krijgen. Kan de zithoek in 3 of 4? De eethoek staat het beste in 2. En de kinderspeelplek in 7. Studieboeken of een werkplek kun je goed in 8 neerzetten en de financiële administratie in 6.

En de TV?

Waar je de tv zet is dus heel erg afhankelijk van hoe je de tv wilt gebruiken in jouw huis. Is het vooral bedoelt voor het gamen van de kinderen? Dan kan hij heel goed in 7. Wil je er vooral bij ontspannen dan kan dat prima in 6.

Zoals je ziet is de tv in dit huis in 8_aarde en 1_water neergezet. Dat komt omdat er rekening gehouden is met ‘hoe je de kamer binnenkomt’. Door de plek te veranderen is het grote zwarte vlak van de tv niet direct wat de aandacht trekt als je binnenkomt. Bovendien zit het rustiger op een bank die zicht heeft op de deur. Er is in dit huis bewust gekozen om de tv in 8_aarde en 1_water te plaatsen.

Niet elke woning is zo recht en eenvoudig in te delen. Soms zit je vast aan een hele andere indeling. Is jouw woning niet zo recht toe recht aan en heb je vragen, doe mee met 1 van de online workshops binnenkort. In deze workshop ga je met de plattegrond van je eigen woning aan de slag!

Of doe mee met de gratis online Feng Shui Start Up. Er zijn zijn verschillende data beschikbaar, je vindt ze in de agenda.

Link naar de agenda met data voor de gratis Start Up meeting

Een persoonlijk consult op maat kan natuurlijk ook. Bel gerust voor meer info: 06 – 57 025 144

Heel hartelijk groet, Wieke

Ik wil de nieuwsbrief 🙂

* indicates required


Ik heb interesse in:

ENGLISH

Email Format


4 Reacties
 1. Dag Wieke,

  Mijn vrouw en ik gaan 18 juli verhuizen naar een bungalow. Nou heb ik me verdiept in twee Feng Shui-methodes en op basis daarvan heb ik een plattegrond gemaakt van onze nieuwe woning. Daarbij ik de “goede” ruimtes groen ingekleurd en de rest wit gelaten. Nou zijn wij aan het denken hoe we de woonkamer met aansluitende open keuken in moeten richten. Zou ik je mijn tekening een keer toe mogen sturen? Problemen die ik voorzie zijn de volgende:
  – de t.v. hoort, qua aansluitingen, in de metaal-hoek rechtsonder maar dat is niet ideaal;
  – Voor de schuifpui willen we een mooie zwaardtafel met stoelen neerzetten. Dat wordt dus een belangrijke plek maar hij ligt vooral in het koude deel.
  – De bank kan tegen de Noordwand met uitzicht op de achtertuin (mijn voorkeur) maar mijn vrouw heeft hem liever met het zicht op de t.v. , dus of naar het noorden of naar het westen.
  Mocht je een vergoeding willen voor je advies , dan is dat geen probleem.

  Met vriendelijke groet
  Wim Huismans

 2. Ik ben me aan het verdiepen in de Bagua. Maar hoe ik ook google, een ding wordt me niet duidelijk. Bereken ik alles volgens de voordeur? Als ik bijvoorbeeld met de slaapkamer aan de slag ga, leg ik dan nog de Bagua op de voordeur, of zie ik de ingang van mijn slaapkamer dan als voordeur? Groetjes Moon

  • Dag Moon,

   dank voor je vraag! Deze vraag wordt vaak gesteld 🙂 Het is om te beginnen afhankelijk van de stroming van Feng Shui die je volgt. Maar de Feng Shui die ik beoefen (BTB) gaat inderdaad altijd uit van de voordeur als startpunt. Daarna kun je steeds verder inzoomen op het niveau van een kamer (dan neem je de kamerdeur) tot zelfs een Bagua op bijvoorbeeld je bureau: Dan pak je de plek waar je zit als startpunt. Deze ‘gelaagdheid’ in Feng Shui maakt dat het vaak ingewikkeld is om een goed en diepgaand Feng Shui advies te geven. Om nog terug te komen op jouw dilemma: als je je slaapkamer goed wilt inrichten, kies dan voor nu de deur van de slaapkamer als ingang. Daarmee kun je een goed gebalanceerde inrichting maken van die ruimte.

   Veel succes, hartelijke groet, Wieke

Geef een reactie