De herfst op het Noordelijk halfrond is van 23 september tot 22 december. Op het moment dat ik dit blog schrijf zitten we er dus middenin! Ik ben vandaag de dag gestart met een heerlijke herfstwandeling. Het was koud, maar het regende niet. Sommige bomen waren al kaal maar de meesten hadden nog prachtige gele, bruine en rode bladeren aan de takken. Ik hou van de herfst. Het kan koud en nat zijn, maar ook soms ook ineens verrassend zonnig en warm. Het is het seizoen om je oogst binnen te halen, maar om ook los te laten wat je niet meer past. Zo’n herfstwandeling doet me goed: mijn hoofd is weer leeg van alle overbodige zorgen, maar ik start vol nieuwe inspiratie aan mijn werkdag.

Herfst Feng Shui

Herfst is metaal

In Feng Shui gebruik je de elementen om de dynamiek van het leven uit te drukken. En dus kun je in de dynamiek van de seizoenen ook de elementen terugvinden: in de zomer zitten we natuurlijk in het element VUUR, alles staat in bloei, het is warm. Vuriger kan niet. De herfst is vanuit de Feng Shui gedachte verbonden met het element METAAL. Metaal staat voor onder andere voor loslaten, keuzes maken en afsluiten. Prachtig hoe je dat in de natuur kunt terugzien met het laten vallen van de bladeren. Naast het loslaten staat het element METAAL echter ook voor verbinding. En dan niet per se verbinding met anderen maar meer met het spirituele. Het is een prachtig seizoen dus om stil te staan bij wat je bereikt hebt. Is het gelukt je oogst binnen te halen? Was het meer of minder dan je had verwacht? Het is de verbinding met jezelf en met jouw doelen in het leven. Naast het ophalen van je oogst is het goed om in de herfst al flink wat los te laten: Wat heb je dit jaar meegenomen als bijvangst die je eigenlijk niet nodig had, of misschien zelfs niet wilde? Heb je soms dingen geoogst waar je niet op zat te wachten? Het mag allemaal, net als de blaadjes van de bomen, meewaaien met de wind en in stilte vergaan op de zachte mosgrond. Het dient je niet meer.

Herfst in huis

Bijna automatisch verschijnen er andere decoraties en kleuren in je huis. De boeketten die je bij de winkels ziet staan hebben prachtige bruine, rode, oranje tinten. Overal zie je pompoenen of bessen in bloemstukjes verschijnen. Tegenwoordig wisselen de interieur trends ook vrijwel elk seizoen en daarom zie ook nu de warmgele kussentjes, en de lekker dekentjes in de winkel. Om het wat warmer te maken in huis kun je in Feng Shui termen ook denken aan warme materialen zoals velours en wol. Ook het warm gele licht van kaarsen zorgt voor een fijne sfeer als de dagen kouder en donkerder worden.

Als het lekker ruikt in huis

Warme appeltaart, verse koffie of heb je liever de geur van verse dennennaalden? Geuren horen bij het element metaal, net als de herfst. Niets lekkerder (vindt mijn gezin) dan de geur van een stoofpotje als ze in de avond terugkomen van werk en sporten. Geuren zijn heel bepalend voor je gevoel. Een fijne geur in huis is dus heel belangrijk! Ik ben heel erg voor natuurlijke geuren en krijg soms zelfs hoofdpijn van geurkaarsen met een kunstmatige geur. Leuke tips voor lekkere herfstgeuren kun je vinden op het blog van Meisje Eigenwijsje!

Loslaten = weg doen (geven of gooien dat is om het even)

Het element metaal dat bij de herfst hoort is ook het element van keuzes maken. Dat betekent dat de herfst ook echt een goed moment is om spullen uit te zoeken, op te ruimen en los te laten. Wat jouw manier van loslaten is (weggeven of weggooien) weet jij het beste. En je hoeft echt niet direct de hele zolder aan te pakken. Neem een laatje om te beginnen of een plank in een kast. Een boom verliest ook zijn blad niet in 1 nacht…

Fijne herfst!

Geef een reactie