De inmiddels heel bekende uitspraak: ‘Does it spark joy?’ van Marie Kondo is heel erg toepasselijk deze feestdagen. Een maand vol gezellige avonden zoals Sinterklaas, Kerst en bij ons in de familie ook nog menig verjaardag: Vol sparks of joy! (vrij vertaald: Vol Vonken van Vreugde).

spark joy

 

En daar horen natuurlijk cadeautjes bij!

 

De definitie van cadeautje (Van Dale):

Cadeau = geschenk = iets dat je van een ander krijgt of aan een ander geeft, bv. als blijk van genegenheid.

Maar al met al blijkt het nog niet zo gemakkelijk die cadeaus:

Zo had ik laatst een gesprek met een goede vriendin die liet weten dat ‘de lol van cadeau’s geven’ er bij hun wel een beetje af is. Ieder jaar wordt een lijst met cadeauverzoeken ingediend (met specifiek aangegeven wat er gekocht moet worden, welk merk, welke kleur, welk type). Het leek eerst handig, om ervoor te zorgen dat de ontvanger niet teleurgesteld zou zijn. Maar inmiddels lijkt het meer op een hele dure boodschappenlijst afwerken (en het ook nog per stuk moeten inpakken). Om vervolgens je eigen boodschappenlijst, per stuk verpakt terug te ontvangen.

En dan vraag ik me af… Does it spark joy?

Tja bovenstaand voorbeeld heeft in ieder geval geen last van de ‘niet zo leuke cadeautjes’: Een tas voor rommeltjes en prullen die je mee naar huis neemt, maar waarvan je eigenlijk al weet dat het geen plekje gaat krijgen in je huis. Daar hebben ze in Suriname een handige gewoonte voor: In Suriname is het bijvoorbeeld gewoonte een cadeau na ontvangst niet direct uit te pakken om zo de gever niet te beledigen mocht het cadeau niet in de smaak vallen (Bron: Wikipedia). En het ligt er ook nog een beetje aan hoe verplicht jij je voelt om de cadeautjes te houden. Stel dat de gever volgende week op visite komt en zich afvraagt waar die mooie kandelaar hebt gelaten die hij laatst aan je gaf? Voel je je verplicht om cadeaus te houden? Of vind je dat je iets dat je niet mooi vindt of niet wil, ook weer weg mag geven / wegdoen? (Klik hier voor meer Feng Shui achtergrond info)

Ook hier kun je je afvragen… does it spark joy?

En naast dit soort dilemma’s hebben wij thuis ook nog twee kleine jongens die we willen leren hoe ze blij kunnen zijn met wat ze krijgen. Een moeilijke zaak voor ze, als ze zo’n grote stapel zien! Voordat het cadeautje goed en wel bekeken hebben is het volgende pakje alweer opengescheurd. Iets wat overigens in Zwitserland not done is: In Zwitserland zal men z’n uiterste best doen het cadeaupapier niet te scheuren tijdens het uitpakken om niet hebberig over te komen (Wikipedia).

En ook hier de vraag: Does it spark joy?

overvloed

Ik zelf heb nog het meeste last van de overvloed. Ik ben heel blij en dankbaar te leven in omstandigheden waar er genoeg is voor ons. En ik kan soms zelfs vinden dat het teveel is: We hebben al genoeg.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar ideeën voor cadeaus waar we blij van worden: Vorig jaar gaven we geen ingepakte cadeaus maar hebben we een uitje naar een musicalvoorstelling cadeau gedaan. Daar hebben we met zijn allen van genoten. Met de andere opa en oma zijn we naar Cirque du Soleil geweest. Wat een belevenis!

Dit jaar zit ik meer te denken aan met de kinderen knutselen of bakken en dat cadeau geven. Kaarsen versieren leek me een goed plan. Ook omdat je kaarsen gewoon kunt opbranden en er volgend jaar ruimte is voor een nieuw mooi, zelf gemaakt cadeau!

Wil je toch liever iets volwasseners dan kun je gaan voor een doosje niks.

Dit supercoole cadeau kun je kopen of vragen vanaf 15 tot 150 euro. In de versies: -geef bijna niks -geef gewoon niks -geef helemaal niks -geef drie keer niks -geef net niks  en -geef alles voor niks.

Heb je nog meer tips voor mij voor mooie cadeaus in deze decembermaand die Sprankelen van Vreugde? Laat het me weten in de comments hieronder!

Liefs Wieke

 

 

 

 

 

Geef een reactie